301 Ompekning av gamla URL:er – Vad, Varför & Hur. Lucka 16

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

jul-sesnordic-16Om du följde våra råd i gårdagens lucka och ändrade några URL:er på din webbplats så är det extra viktigt att läsa igenom dagens lucka för att inte tappa besökare eller placeringar i sökresultaten. Idag kommer vi att gå igenom Vad, Varför och Hur när det gäller 301 ompekning av gamla URL:er så fortsätt läs för riktigt bra tips!

Vad är en 301 ompekning?

En 301 ompekning är helt enkelt ett sätt att tala om vad den nya adressen är till en sida som har flyttats eller för att skicka besökarna till en annan relevant sida om den sida de sökte har tagits bort. Så varje gång du ändrar en URL, tar bort gamla sidor eller kanske byter domännamn så bör du göra en 301 ompekning så att besökarna hittar rätt ändå.

Varför det är så viktigt att göra 301 ompekningar

Om du flyttar eller tar bort sidor utan att göra en 301 ompekning så kommer den gamla URL:en istället att leda till en 404-sida som säger att sidan inte kunde hittas. Besökare som kommer via en sökmotor kommer troligtvis att backa och istället välja ett annat sökresultat om de möts av en 404-sida eftersom det är enklare än att börja leta efter sidan på webbplatsen. Så för att inte tappa besökare så bör du göra det så enkelt för dom som möjligt och alltid peka om dina ändrade URL:er.

Du bör även göra 301 ompekningar för att behålla dina upparbetade placeringar i sökmotorerna. Om sökmotorerna möts av en 404-sida så kommer det att leda till att sidan plockas bort från sökresultaten eftersom den inte finns längre. Har du istället pekat om sidan till den nya URL:en med en 301 ompekning så kommer den nya sidan att överta placeringarna i sökmotorerna (om sidan fortfarande är relevant givetvis).

Hur går det till att göra en 301 ompekning?

En 301 ompekning kan göras på flera olika sätt beroende på vilken sorts server webbplatsen ligger på och om man använder ett CMS eller inte. Två vanliga sätt är att använda en .htaccess eller web.config fil som ligger i roten på webbservern. I dessa filer så skriver du in regler som säger vilka URL:er som ska pekas om till nya adresser.

Det går även att lägga in 301 ompekningar direkt toppen på .php eller .asp filer om man använder det. Kör man t.ex. WordPress så finns det olika tillägg som kan hjälpa dig att peka om gamla sidor.

Extra tips

Ett enkelt sätt att kolla om en sida verkligen är ompekad med en 301 ompekning är att använda ett verktyg som Webconfs HTTP Header Check. Här skriver du bara in URL:en till den sida du vill kolla och i resultatet kan du sedan se om det är en 301 ompekning eller inte.

Anledningen till varför du bör göra detta är för att i vissa fall så används 302 ompekning istället för en 301 ompekning. 302 är enbart en tillfällig ompekning som bör användas temporärt och om den används så kommer de gamla URL:erna inte att plockas bort från sökmotorernas index bl.a. Så se alltid till att det verkligen är en 301 ompekning om det gäller en permanent ändring/flytt.

Undvik även att peka om sidor i flera led dvs. peka om en sida som i sin tur pekar till en annan sida som kanske pekar till en tredje sida osv. Om du har flyttat en sida flera gånger så bör du ändra så att alla 301 ompekningar pekar mot den senaste adressen.

Läs gärna fler tips & råd i vår artikel om 301 ompekning!

Ps: Vill du få Julkalendern till din inkorgen ända fram till självaste julafton? Anmäl dig isåfall här!

Har du frågor? Kontakta oss!