Hitta och fixa trasiga länkar på din webbplats. Lucka 17

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

jul-sesnordic-17Om du har följt vår Julkalender så har du fått tips och råd om hur URL-strukturen på din webbplats bör vara uppbyggd samt varför och hur du ska 301 ompeka URL:er som du ändrat eller tagit bort.

I dagens lucka ska vi fortsätta arbeta med URL:er och gå igenom hur du på ett enkelt sätt kan hitta trasiga länkar eller externa länkar som leder till en 404-sida på din webbplats.

Vad är trasiga länkar?

Att en länk är trasig betyder helt enkelt att den inte fungerar längre. Det kan vara en länk till en sida som du har flyttat, en felskriven länk, länk till en sida på en annan webbplats som flyttat osv. Här är det även viktigt att tänka på trasiga länkar som leder till din webbplats dvs. trasiga länkar på andra webbplatser som pekar mot din webbplats. Det kan t.ex. vara en länk i ett forum där de diskuterar dina produkter eller tjänster.

Så här enkelt är det att hitta trasiga länkar!

Att gå igenom alla länkar på en webbplats kan vara ett stort och tidsödande arbete så därför tänker vi givetvis tipsa om några smarta verktyg du kan använda för att hitta trasiga länkar.

Google Webmaster Tools

Om du har lagt in din webbplats i Google Webmaster Tools (som vi gick igenom i lucka 2) så kan du se trasiga länkar som pekar mot din webbplats och som ligger både på din egen men även på andra webbplatser. Du hittar informationen i menyn under Genomsökningsåtgärder -> Genomsökningsfel och om du klickar på en av länkarna kan du se mer information som t.ex. var länken hittades.

gwt-lucka17

 

Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog är ett gratis verktyg (gratisversionen går bara igenom 500 sidor) som går igenom domänen som anges och sedan presenterar resultatet i överskådliga tabeller. Det är bara att ange webbplatsen, starta sökningen och sedan gå igenom resultatet när den är färdig. Här kan du sortera efter statuskod för att enkelt hitta alla URL:er som returnerar 404 error dvs. att sidan inte hittades. För att se var den trasiga länken finns så markerar du bara en av raderna och klickar på fliken In links i nedre kant. I flikarna i övre kant kan du ändra mellan interna länkar (Internal) och externa länkar (External) för att hitta utgående trasiga länkar.

screamin-frog-lucka17

Vad ska du göra med de trasiga länkarna?

När du hittat en trasig länk så ska du givetvis fixa den för att undvika att dina besökare kommer till en 404-sida. Om det är en länk på din egen webbplats så går du bara in och ändrar till den korrekta URL:en alternativt tar bort den om den inte längre är relevant.

Om det är en extern länk till din webbplats dvs. en länk från en annan webbplats så kan du göra på lite olika sätt. Antingen gör du en 301 ompekning och pekar om den trasiga länken till en annan relevant sida eller så kontaktar du webbplatsen och ber dom uppdatera länken. Du kan även hacka dig in på webbplatsen och ändra länken själv men det är inte att rekommendera.

 

 Lycka till och trevlig jakt efter trasiga länkar!

Har du frågor? Kontakta oss!