Att lägga in Google Analytics och kom igång med Google Webmaster Tools. Lucka 2

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

jul-sesnordic-2

Hej! I Lucka 2 går vi igenom hur du lägger upp Google Analytics på din webbplats samt kopplar Google Webmaster Tools. Varför ska ni ha det då? Jo ni vill ha in statistiksystemen så snabbt som möjligt så att ni kan se vad som hänt med trafiken efter att de viktigaste stegen i en sökmotoroptimering är utförda. Och inte bara det. Att analysera trafiken och besökarnas beteende på webbplatsen är oerhört viktigt, hur ska man annars veta hur man går vidare? Så vi börjar.

Lägg in Google Analytics på din webbplats

 1. Skapa ett konto på Google Analytics
        – Gå till http://www.google.com/analytics.
  – KIicka på Access Google Analytics och följ instruktionerna.
 2. Lägg in din webbplats som du vill se i Google Analytics
  – Välj en spårningsmetod: Universal Analytics eller Classic Analytics.
  – Ange webbplatsens namn och webbadress.
 3. Hitta spårningskoden
  – Gå till Administratör > Webbegendom och klicka på Spårningsinformation
  sparning_google_analytics
 4. Kopiera kodavsnittet
  Efter att du klickat på Spårningsinformation ser du en ruta med flera rader av JavaScript. Allt i denna ruta är spårningskodavsnittet. Det inleds med <script>och avslutas med </script>. Spårningskoden innehåller ett unikt id som motsvarar varje Google Analytics-egendom. Kopiera kodavsnittet. Ändra inte i kodavsnittet. Kopiera det bara.
 5. Klista in kodavsnittet på din webbplats
  Klistra in det omedelbart före den avslutande </head>-taggen. Om din webbplats använder mallar för att skapa sidor, infogar du det precis före den avslutande taggen i filen som innehåller avsnittet <head>.
 6. Klart! Kom bara ihåg att verifiera att det hela fungerar som det ska. Det kan ta upp till 24 h innan du ser någon information i dina rapporter.

Kom igång med Google Webmaster Tools

Med Google Webmaster Tools kan du se hur Google söker igenom och indexerar din webbplats samt vilka eventuella problem Google har att läsa din webbplats. Här kan du bl.a. se information om interna och externa länkar till din webbplats, vilka sökfrågor din webbplats visas för samt vilka sökord och sökfraser som besökarna använt för att komma in på din webbplats. I Google Webmaster Tools kopplar du även dina sitemap.xml filer och din robots.txt fil.

 1. Gå till Google Webmaster Tools http://www.google.com/webmasters/
  – KIicka på Registrera dig för verktyg för webbansvariga och logga in med det Google konto du använde då du skapade ditt Google Analytics konto
  gwt1
 2. Lägg till din webbplats
  – Klicka på Lägg till en webbplats
  gwt
 3. Verifiera din webbplats
  – Välj Alternativa metoder och klicka i Google Analytics. Eftersom du har Google Analytics installerat på din webbplats kan du använda denna mycket enkla metod för att verifiera din webbplats.
  verifiera-webmaster-tools
  Verifieringen sker omedelbart.
 4. Klart!

Grattis! Nu har du både Google Analytics och Google Webmaster Tools kopplat till din webbplats 🙂

Har du frågor? Kontakta oss!