Skapa en anpassad 404 sida för din webbplats – Vad och Varför? Lucka 18

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

I lucka 18 går vi igenom vad en 404-sida är samt varför jul-sesnordic-18ni ska skapa en anpassad sådan. Häng på!

Vad är en 404-sida?

En 404-sida visas när användarna försöker nå en sida som inte finns på webbplatsen (eftersom de antingen har klickat på en trasig länk, angett fel webbadress eller så har sidan tagits bort). Det kallas 404-sida eftersom webbservrar skickar tillbaka HTTP-statuskoden 404 när en efterfrågad sida inte hittas. Vilken 404-sida som används varierar beroende på internetleverantör men den ger vanligtvis inte användaren någon användbar information utan en sidan kan inte hittas. De flesta användare kan därför tänkas surfa iväg från din webbplats.

Så här kan en ej anpassad 404 sida se ut. Inte så kul.

404-error

Varför en anpassad 404 sida?

Vi rekommenderar definitivt att du skapar en anpassad 404-sida. En bra 404-sida hjälper besökaren att hitta den information de söker, liksom annat användbart innehåll, och uppmuntrar besökarna att fortsätta utforska webbplatsen.

Eftersom en 404-sida också kan vara en standard-HTML-sida kan den anpassas på vilket sätt som helst. Här är några förslag på hur du skapar en effektiv 404-sida som håller kvar besökare på webbplatsen och hjälper dem hitta den information de söker:

  • Berätta klart och tydligt för besökarna att sidan de söker inte går att hitta. Använd ett vänligt och inbjudande språk.
  • Se till att 404-sidan har samma utseende (och navigering) som resten av webbplatsen.
  • Det kan vara bra att lägga till länkar till de mest populära artiklarna samt en länk till webbplatsens startsida.
  • Det kan vara bra att ge användare möjlighet att anmäla en felaktig länk.
  • Oavsett hur fin och användbar din anpassade 404-sida är lär du inte vilja att den visas i Googles sökresultat. För att förhindra att 404-sidor indexeras av Google och andra sökmotorer bör du försäkra dig om att webbservern skickar tillbaka HTTP-statuskoden 404 när en saknad sida efterfrågas.

Så här kan en anpassad 404-sida se ut, se bild nedan.

sesnordic_404-sida

Hur veta om sidan verkligen returnerar statuskod 404?

Ett utmärkt verktyg för detta är webconfs.com, web tools: HTTP / HTTPS Header Check.

Fyll bara i URL:en till sidan du vill kontrollera och klicka på submit, se bild nedan. Här får du information om vilken statuskod den efterfrågade sidan returnerar.

sesnordic_404

Lycka till med er anpassade 404-sida!

Har du frågor? Kontakta oss!