Länkar – lucka 15

 

jul-sesnordic-15Länkar är ett väl diskuterat ämne inom SEO. Ska man bygga länkar? Behöver man länkar? ska man använda sig av privata bloggnätverk, webb 2.0 för att boosta sina sidor? Finns det risker med att bygga länkar? o.s.v. Frågorna är många. För att generalisera alla frågor på ett dåligt och ospecifikt sätt. Ja man ska bygga länkar. Men, som med det mesta i livet finns det villkor, man skall inte bygga onaturliga och spamiga länkar.

När Google var en ny sökmotor så användes metoder som cloaking väldigt flitigt. När detta slutade fungera så blev länkbygge en populär metod. Men med tiden så har Google jobbat för att minska relevansen av länkar och istället prioriterat bra innehåll och användarvänlighet. Dock så lever denna metod fortfarande kvar och länkbyggartjänster finns att köpas både här och där på nätet. Men Google har även med tiden blivit mer och mer hård mot dåliga länkar.

Så vad är skillnaden mellan dessa olika länkar och typer som låter ungefär som samma sak.

Privat bloggnätverk – PBN

Ett nätverk av bloggar som länkar till varandra och i nivåer även kallat tiers. Vanligtvis så använder man sig utav 3 nivåer tillsammans med automatiserat spam/länkbygge till den understa nivån. Man länkar sedan från nivå 3 till nivå 2 och sedan från nivå 2 till 1 eller till sin hemsida. I ett PBN så brukar man försöka att fördela “spamigheten” och trafikkällorna så att den lägsta nivån får mest spam, den mellersta nivån ser lite renare ut och den översta nivån ser naturlig ut.

Att använda sig av privata bloggnätverk är dock en tidskrävande syssla då du måste ha nytt innehåll till alla bloggar/sidor.

Att använda sig av bloggnätverk är en tidskrävande syssla som oftast kostar mer än vad det smakar om man inte sköter det ordentligt.

Risk för straff av Google, på alla sidor i nätverket.

Webb 2.0

Webb 2.0 är en beteckning som används för att beskriva bloggportaler som blogger, blogg.se tumblr o.s.v. och kan använda på liknande sätt som ett PBN. En vanlig metod att bygga länkar via webb 2.0 är kommentarspam och inlägg. Sidor som tumblr kan användas för att posta inlägg med länkar, och lite speciellt med tumblr är att inläggen aldrig tas bort.

Att använda sig av webb 2.0 kan ha sina fördelar då nya konton (oftast) är gratis att skapa. Däremot så behöver man vara aktiv med inlägg och inte länka för mycket till en sida från samma blogg då detta riskerar att bli väldigt likt spam.

Risk för straff av Google.

Webbspam

Webbspam kan man beskriva som en automatiserad process där man postar länkar i forum, kommentarer och egentligen över allt där det går.

Risk för straff av Google.

Naturlig länk

En naturlig länk är när någon postar eller skickar vidare en länk till en sida som de har gillar, ser värde i och på så sätt byggs en naturlig länk till sidan.

Riskfritt från straff av Google – ingen regel utan undantag.

Vad innebär ett straff från Google?

Du kan bli straffad av Google olika sätt så som algoritmiska bestraffningar och manuell bestraffningar. En algoritmisk bestraffning innebär att din sida flaggas av en algoritm av olika anledningar. Det kan vara att sidan innehåller keyword stuffing, spamiga backlinks eller i värsta fall malware.

Om du blir straffad manuellt så sker det av granskning från Googles web spam team som bestämmer om sidan bryter mot Googles webmaster guidelines.

I båda fallen innebär en bestraffning lägre position i Googles eller i de värre fallen deindexering från sökmotorn.

Hur lyfter jag ett straff från en sida?

Om du har blivit straffad så är det bästa man kan göra att kolla igenom sida och se vad som kan bryta mot riktlinjerna. Använder du dig av cloaking eller redirect skript så är det bäst att ta bort det. Samma sak gäller för keyword stuffing och liknande metoder. Blir du straffad på grund av spammiga backlinks så bör man använda sig av Googles dissavow tool som finns i webmaster tools.

Blir du straffad av en av Googles algoritmer så kan det vara svårt att få straffet lyft av en reconsideration request på grund av att det är en maskin som har bestämt att sidan inte följer riktlinjerna. Blir man straffad av en algoritm så är det bästa att gå igenom sidan och åtgärda de fel som algoritmen har klagat på.

Om du har åtgärdat felen på sidan men straffet lyfts inte

Om det är så att du har åtgärdat allt som Google har sagt är fel men straffet inte lyfts så kan du skicka in en manuell reconsideration request. Om du gör det är det viktigt att tänka på att beskriva vad som orsakade straffet och vilka steg som har vidtagits för att åtgärda problemet.

No follow vs Do follow

Som med de flesta andra elementen i HTML så finns det alternativa attribut som man kan använda. När man pratar om länkar så brukar det oftast vara om “title” attributet och “rel=’nofollow'”.

Snabb förklaring av dofollow och nofollow

Dofollow

dofollow är ett tag som egentligen inte finns, utan en länk förväntas alltid att följas.

Nofollow

rel=”nofollow” berättar för sökmotorer och andra robotar att den skall ignorera länken.

Vad har nofollow för värde om inte sökmotorerna följer dessa?

Jo, värdet i dessa länkar ligger inte i sökmotorn i sig utan hos användarna på sidan som länken ligger på. Värdet ligger alltså i att du kan få exponering till potentiella besökare och kunder.

Så hur bör länkbygge gå till?

Länkbygget bör skötas så naturligt som möjligt, alltså genom att besökare som tycker att produkten eller innehållet på sidan är av värde delar en länk till en produkt eller artikel med sina vänner eller på sin sida. Även vid diskussioner på forum och sociala medier är ett bra sätt att få exponering och en naturlig länk.

 

Sammanfattning

Ska man bygga länkar?

Ja, man ska bygga länkar genom att ha intressant innehåll på sidan så att besökarna naturligt delar inlägg och produkter.

Behöver man länkar?

Länkar är ett utmärkt sätt att få exponering på internet och om man har bra innehåll på sidan så kommer länkarna naturligt.

Ska man använda sig av privata bloggnätverk och webb 2.0?

Här måste man överväga riskerna och tiden mot fördelarna som detta kan ge. Kort svar är nej, det är inte värt det i slutändan och det finns bättre saker att lägga tiden på.

Finns det risker med att bygga länkar?

Ja det finns en överhängande risk för straff från Google som inte bara gör länkbygget ett slöseri med tid och resurser utan försvårar även framtida SEO insatser.

 

Läs mer om länkar i SESNordics SEO guide

Har du frågor? Kontakta oss!