Mobilanpassa din webbplats, hur & varför – Lucka 23

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

jul-sesnordic-23Mobilanvändningen ökar allt mer och 2014 hade 73% av befolkningen tillgång till en smart mobil och 54% använde en smart mobil dagligen. Förutom att kolla e-post, besöka sociala medier, läsa tidningar mm så används mobilen även till att surfa runt på webbplatser givetvis och därför är det väldigt viktigt att ha en webbplats som fungerar bra i mobiler dvs. är mobilanpassad. Det ska vi titta närmare på i den nästa sista luckan i SESNordics julkalender!

Hur kan jag mobilanpassa min webbplats?

Det populäraste sättet just nu att göra en webbplats mobilanpassad är att använda ett responsivt tema som anpassar webbplatsens innehåll till enhetens skärmstorlek. Det fungerar väldigt bra och en stor fördel är att det inte krävs en egen webbplats för mobilversionen. Av de webbplatser vi fick inskickade till julkalendern var ca 50% responsiva men de fungerade olika bra via mobil för att bl.a. texten var för liten och tryckytor låg för nära varandra. Sedan så ser vi att i många fall så hänger designen inte med helt i det responsiva så även om det fungerar via mobilen så ser det inte så snyggt ut.

Tidigare var det vanligt med en separat webbplats för mobil men nackdelen med det var att det blev dubbelt arbete när webbplatsen skulle uppdateras, i många fall indexerades båda versionerna i sökmotorerna så det blev problem med dubbelt innehåll vilket kunde ge sämre placeringar och många, många fler problem. Om du funderar på att mobilanpassa din webbplats i dagsläget så välj att göra en responsiv webbplats, lägg inte en separat mobilversion.

Varför bör jag ha en mobilanpassad site?

mobilsite-lucka23Precis som vi var inne på tidigare så handlar det om att vara tillgänglig där dina besökare finns och som framtiden ser ut som så kommer besökarna att surfa via mobil och surfplatta. Din webbplats finns till för dina besökare så därför borde det vara prioriterat att göra det så enkelt som möjligt för dina besökare att ta del av innehållet på webbplatsen, köpa produkter, läsa information med mera oavsett vilken enhet de använder. Så anledningen till varför du bör ha en mobilanpassad site är enkel: för att inte tappa besökare, trafik och konverteringar!

Google har även börjat premiera webbplatser som är mobilvänliga genom att visa texten “Mobilvänlig sida” tillsammans med sökresultatet när du söker via mobil, detta kan definitivt leda till fler klick (eller färre för de som inte har en mobilvänlig sida). Det finns även många spekulationer om att mobilanpassade webbplatser får högre placeringar i sökresultatet när sökningen sker på en mobil enhet men det är inget som Google har bekräftat.

Så har du inte en mobilanpassad webbplats redan så fundera en extra gång på att skaffa en under 2015!

Relaterade länkar

Googles mobilguide – Tips & råd

Mobilvänlighetstestet – Är din webbplats mobilvänlig?

Har du frågor? Kontakta oss!