Peka om dina gamla URL:er med 301-ompekning – Lucka 7

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

jul-sesnordic-7I gårdagens lucka gick vi igenom duplicate content och varför man inte ska ha dubbelt innehåll på sin webbplats. Ett sätt att lösa problem med duplicate content är att peka om gamla/felaktiga sidor med en 301-ompekning och det ska vi gå igenom idag i lucka 7.

301-ompekning, vad är det?

Med en 301-ompekning talar du enkelt om för besökarna att en viss sida/URL har flyttats och skickar de vidare till den nya sidan. Ifall du har rensat bland dina sidor på din webbplats och tagit bort sidor med duplicate content t.ex. så bör du peka om de gamla URL:erna till en relevant sida (om det finns) så att besökarna hamnar rätt.

Behöver jag verkligen använda 301-ompekningar?

Det enkla svaret är: Ja, du behöver använda 301-ompekningar. Utan 301-ompekningar så kommer besökaren att hamna på en felsida (404-sida) och då är det stor risk att besökaren väljer att lämna din webbplats eftersom den inte fann informationen den sökte efter. Så ur användarsynpunkt är det väldigt viktigt att peka om gamla URL:er.

Ur SEO-synpunkt är det också väldigt viktigt att peka om gamla URL:er med 301-ompekning för att behålla eventuella upparbetade placeringar. Om du gör en 301-ompekning så kommer ranksignalerna för den gamla sidan att överföras till den nya sidan om den nya sidan fortfarande är relevant givetvis.

Kan jag använda 302-ompekningar?

Ett vanligt fel som vi ofta stöter på när det gäller ompekningar är att det är en 302-ompekning istället för en 301-ompekning. En 302-ompekning fungerar på samma sätt som en 301-ompekning genom att besökaren skickas vidare till en annan sida, problemet är att en 302-ompekning säger att sidan bara är tillfälligt borta. Så ifall det är en 302-ompekning så kommer bl.a. den gamla sidan inte att försvinna från index och ranksignalerna inte överföras till den nya sidan.

På en av exempel webbplatserna som vi har tittat på så hittade vi ett stort antal 302-ompekningar där det troligtvis borde vara en 301-ompekning istället. Om du är osäker på om en URL är ompekad med en 301- eller 302-ompekning så kan du använda webconfs HTTP/HTTPS Header Check för att kolla vilken det är.

301-ompekning-lucka-7

Hur gör jag en 301-ompekning?

En 301-ompekning kan göras på flera olika sätt bl.a. i din .htaccess eller web.config fil, direkt i .php och .asp filer, med hjälp av tillägg till ditt CMS m.m. Nedan följer några exempel på de vanligaste sätten.

 • I .htaccessRedirect 301 /gammal-sida.html http://www.exempel.se/ny-sida.html
 • I .php<?php
  header(
  “HTTP/1.1 301 Moved Permanently”);
  header(
  “Location: http://www.exempel.se/ny-sida.html”);
  die();
  ?>
 • I web.config
  <system.webServer>
   <rewrite>
     <rules>
      <rule name="URL1" stopProcessing="true">
       <match url="gammal-sida.html" ignoreCase="true"/>
       <action type="Redirect" url="/ny-sida.html" redirectType="Permanent"/>
      </rule>
     </rules>
    </rewrite>
  </system.webServer>

Läs på ordentligt innan så du vet vad du gör, det är lätt hänt att det blir fel annars!

Läs mer om 301-ompekning

Har du frågor? Kontakta oss!