Lucka 14 – Optimering av videos på YouTube

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

jul-sesnordic-14Ny vecka och dags för en ny lucka i SESNordics Julkalender 2015. I dagens lucka ska vi titta närmare på videosök, närmare bestämt optimering av videos på YouTube och varför man bör lägga ner lite extra tid på detta. Häng på så kör vi igång!

Varför optimera sina filmer?

Google sök utvecklas hela tiden och förut i sökresultatet så visades som standard 10 vanliga organiska resultat när man gjorde en sökning i Google. Nu däremot så kan det, beroende på den aktuella sökfrasen, visas bilder, innehåll från Google Places och även filmer på YouTube. Som i exemplet nedan där vi sökt efter en av världens bästa låtar, Mechanix med Megadeth, så visas ett filmklipp från YouTube högst upp och det blir en väldigt stor fin placering.

videosok

Just därför har det blivit viktigare att tänka på hur man lägger upp sina filmer på YouTube och även att optimera dom för att ha chans att filmen visas direkt i Google sök. Detta kan leda till fler visningar av era filmer som ger en ökad varumärkesmedvetenhet och även mer trafik till er webbplats samt mer försäljning.

Visas resultat från YouTube för alla sökningar?

Precis som med t.ex. bilder och resultatet från Google Places så visas dessa inte för alla sökord utan bara i de fall som Google anser det relevant. Sökfraser som börjar på “hur” brukar i väldigt många fall visa resultat från YouTube eftersom det då ofta finns bra och relevanta instruktionsfilmer som visar hur man gör något.

I Google Trender (som vi skrev om i lucka 4) så kan man även kolla hur trenderna ser ut när det gäller YouTube-sökningar. Detta visar alltså sökningar direkt i YouTube men det är bra att utgå ifrån eftersom om man söker efter något som är populärt på YouTube direkt i Google så visas ofta filmklipp i sökresultatet.

trends-megadeth

Det absolut enklaste sättet att se om Google tycker din typ av video är relevant att visa i sökresultatet är att prova söka med olika relevanta sökord och fraser för att se vilket material som visas för de sökningarna i dagsläget. Visas det liknande filmer från YouTube så finns det potential och då är det viktigt att du optimerar din film på bästa sätt så den också kan synas i sökresultatet.

Hur optimerar man videos på YouTube?

När det gäller själva optimeringen så handlar det helt enkelt om att vara så tydlig som möjlig när det gäller vad filmen handlar om. Skriv en bra och beskrivande titel samt lägg in en bra beskrivning gärna med relevanta länkar till webbplatsen. Glöm inte heller att tagga filmklippet med relevanta taggar. Här är det också bra att koppla detta till sökord och fraser som du vill att filmen ska visas för men det bör vara relevant för filmen för att det ska bli ett bra resultat.

Tack för idag och hoppas vi ses imorgon!

Har du frågor? Kontakta oss!