Lucka 15 – Hur snabbt laddar din hemsida?

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

Snart är det jul och vi fortsätter med lucka 15 som handlar om snabbheten på på er hemsida!jul-sesnordic-15

Varför spelar hemsidans hastighet roll?

Google gjorde ett uttalande 2010 där de berättade att hemsidans hastighet skulle reflekteras i placeringen i deras sökmotor, desto snabbare hemsida, desto högre kan din hemsida placera sig. På senare år råder det emellertid skilda åsikter kring detta och om det verkligen fortfarande gäller. Oavsett om en hemsidas hastighet påverkar placeringarna eller inte är hastigheten på hemsidan viktigt och påverkar indirekt hemsidans placeringar. En långsam hemsida ger besökarna en dålig användarupplevelse och chansen att de lämnar din hemsida lika fort som de kom är stor. Med andra ord tappar man ett antal besökare om webbplatsen är långsam.

Hur gör jag för att öka hastigheten på min hemsida?

Först och främst bör du kontrollera hastigheten på din hemsida.  Pingdom erbjuder ett smidigt sätt att kontrollera det direkt i din webbläsare. Det enda du behöver göra är att skriva in din hemsidas URL och vänta på domen. Du får snabbt veta hur din hemsida ställer sig mot andra hemsidor gällande hastigheten och du får även rekommendationer på hur du kan åtgärda det som gör att hemsidan blir långsam. Här kommer några konkreta tips som man alltid ska tänka på för att hemsidan ska vara så snabb som möjligt:

 • Komprimera bilderna.
  • Välj nästan alltid .jpg som bilernas filformat. Med bra komprimerade jpg-bilder får du mindre bilder som laddar snabbare.
  • Välj bara .gif för animerade bilder.
  • Välj bara .png för bilder som har en frilagd bakgrund
 • Skippa onödiga skript och plugins.
  • Hemsidor kan behöva använda olika skript & plugins för att köra speciella funktioner. Rensa då och då bland dessa för att optimera laddningstiden.
 • Använd cache.
  • Genom att aktivera cache i ditt publiceringssystem kan laddningstiden minska avsevärt.

Varsågoda, testa er hemsidas hastighet och, om hemsidans hastighet inte är till din belåtelse, använd dessa tips för att optimera hastigheten! Vi ses igen imorgon!

Har du frågor? Kontakta oss!