Lucka 16 – Referralspam

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

jul-sesnordic-16

Det har blivit vanligare och vanligare med manipulering av inskickad data till Google Analytics i form av falsk trafik. Denna trafik syns i Google Analyticsgränssnittet under förvärv->översikt->referral eller förvärv->kanaler->referral.

Trafiken i sig kommer oftast från sidor med namn som free-buttons, free-links osv. Det förekommer även att det kommer länkar från flera subdomäner med amma toppdomän eller länkar som direkt omdirigeras till någon annan websida.

Förutom namnet så kan man urskilja dessa besök genom att kolla på gen.sessionslängd. Eftersom att dessa besök inte är riktiga besök på sidan, utan mer ett anrop till koden som registrerar ett besök så har dessa besök ingen sessionslängd.

sesnordic-referralspam-exempel

För att blockera ut trafik av detta slag så behöver man registrera ett filter under Google Analytics vyn. Mer specifikt så behöver ni skapa ett anpassat filter som utesluter via kampanjkällan. Dessa filter går att göra väldigt avancerade med reguljära uttryck. Dock så ligger det en gräns på 255 tecken för detta filter.

För att blockera ut fem stycken hemsidor så behöver man alltså inte skapa fem stycken filter. Använder man sig utav reguljära uttryck så kan vi få ett filter att blockera ut fler hemsidor.

Vill jag exempelvis blockera ut hemsida1.ab, hemsida2.er, hemsida3.nd och hemsida1.cg använder vi ett simpelt uttryck: “hemsida1.ab|hemsida2.er|hemsida3.nd|hemsida1.cg”.

sesnordic-referralspam-filter-exempel

Ni kan läsa mer om referralspam och hur man stoppar det i artikeln: Vad är referral spam och hur stoppar jag det?

 

 

Har du frågor? Kontakta oss!