Lucka 18 – Snabbguide Skriva på webben 2

I gårdagens lucka delade vi med oss av fem enkla tips som kan underlätta när ni utformar era texter på webben. Men det finns mycket mer som kan var bra att tänka på så här kommer:

Dagens lucka med ytterligare fem viktiga skrivknep!

 

jul-sesnordic-18

 1. Börja med det viktigaste

  Inledningen avgör om resten av din text blir läst. Ofta börjar vi med bakgrund och bygger sedan på med fakta, fyller ut texten allt eftersom och avslutar med en slutsats. Nu ska du tänka tvärtom. Slutsatsen ska komma först. Börja med det viktigaste.

 2. En tanke per stycke

  För att underlätta för alla dem som skumläser så använd aldrig mer än en tanke, ett argument, ett påstående i ett stycke. Risken är annars stor att viktig information som besökaren letar efter drunknar i textflödet.

  Det blir lättare för läsaren att urskilja de intressanta delarna i texten om du delar upp texten i små stycken. Dessutom ser sidan luftigare och trevligare ut.

 3. Relevanta bilder

  Undvik i möjligaste mån utfyllnadsbilder och annonser som inte har med texten att göra.Dessa leder lätt till irritation. Använd istället relevanta bilder som lyfter innehållet.

 4. Faktarutor

  Det är sällan roligt och intressant att läsa flöden av siffror och statistik i text. Utnyttja möjligheterna som finns med faktarutor. Dessa blir då trevliga avbrott i löptexten och har förmågan att fånga både läsarens uppmärksamhet och intresse.

 5. Stavningskontroll

  “Eilngt en uneörnskding på ett engskelt uivtnierset så seplar det inegn roll i viekln odrnnig bksotrnävea i ett ord står i, det enda som är vtikigt är att fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls.” Källa: Facebook.
  Problemet är att detta inte är sant.
  Sär skrivningar, staffel och Användningen av smÅ och Stora bokstäver på fel plats ger ett oseriöst intryck.
  Använd stavningskontroller. Be någon annan läsa igenom din text innan du lägger ut den. Det är lätt att slinka fel med tagneternra.

Hoppas dessa tips var till nytta!

Håll utkik efter vår utbildning Webb Content Skriva för webben. Nya utbildningstillfällen släpps i januari!

I morgon går vi över till något helt annat.
SES!

 

Har du frågor? Kontakta oss!