Lucka 5 – Enhetsöversikt i Google Analytics

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

jul-sesnordic-5God morgon! Idag ska vi titta mer på Google Analytics och verktyget som åskådliggör vilka enheter det är som besöker er hemsida!

Hur hittar vi enhetsöversikten?

Enhetsöversikten är relativt lätt att hitta i Google Analytics och ni hittar statistiken under “Målgrupp” -> “Mobilt” -> “Översikt”, inga större svårigheter alltså. I bilden till höger kan ni även se hur strukturen ser ut för att ta sig in på enhetsöversikten.

Varför är denna statistik intressant?

enhets-oversikt

I artikeln som handlar om att mobila enheter står för majoriteten av Googles sökningar understryks vikten av att ha en hemsida som hanterar mobil trafik på bästa sätt. Vi surfar mer och mer via våra smartphones och surfp

lattor, vilket resulterar i att hemsidor som är mobilanpassade har en större chans att fånga besökaren. Ur ett sökmotorperspektiv är det också viktigt att hemsidan är mobilanpassad då Google uppdaterade algoritmen för placeringarna i deras sökmotor tidigare i år. Uppdateringen innebär således att hemsidor som är anpassade för mobila enheter kommer högre upp i Googles placeringar.

Detta innebär dock inte att du måste göra din webbplats mobilvänlig och här kan enhetsöversikten i Google Analytics vara till stor nytta för att se om det är mycket trafik från mobila enheter till er hemsida. Statistiken är väldigt lättöverskådad och ni kan se ett exempel nedan.

enhetsoversikt

Som ni ser har exemplet ovan en majoritet av besökare från en desktop, alltså en dator. Vi kan se att så gott som 84% använder en dator för att besöka denna sida. I detta fall skulle man då kunna säga att det inte är otroligt viktigt att hemsidan är mobilanpassad ur besökarens perspektiv då en så stor del av besökarna använder datorer. Det är emellertid lika viktigt ur ett sökmotorperspektiv. Bilden ovanför är som sagt ett exempel men i många fall ligger den mobila trafiken ofta mycket högre än i exemplet, det är inte ovanligt att den mobila trafiken står för mer än 50% av trafiken på hemsidan. Men det spelar också roll vilken sorts hemsida det är som bedrivs.

Gå in och titta hur er enhetsöversikt ser ut nu så ses vi igen imorgon!

Har du frågor? Kontakta oss!