Lucka 9 – Bildsök och optimering av bilder

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

SESNordics Julkalender Lucka 9Optimering av bilder i SEO syfte är väldigt välanvänt och viktigt men något som är mindre känt är att det också kan hjälpa till att driva in trafik från t.ex. Google bildsök. I Googles Search Console (tidigare Google Webmaster Tools) så kan man även se vilka sökord i Google bildsök som ger visningar av just dina bilder samt även klick in till webbplatsen. Detta ska vi titta lite närmare på i dagens lucka!

Optimera dina bilder

Bildoptimering är ett ämne som vi skrivit om flera gånger tidigare bl.a. i vår SEO-Guide Del 4 Optimera ditt bildmaterial för besökare och sökmotorer. När det gäller optimering av bilder så finns det 3 enkla punkter som man bör ha i åtanke.

  • Döp bildfilerna till något relevant dvs. vad bilden visar. Istället för IMG5472.jpg så bör man alltså skriva t.ex. julgran.jpg.
  • Lägg in relevant alt-text på bilden som beskriver bilden. Det kan se ut så här t.ex. <img scr=”julgran.jpg” alt=”En vacker julgran” />.
  • Lägg in en title-tagg på bilden som beskriver bilden eller ger mer information. Detta kan se ut så här t.ex. <img scr=”julgran.jpg” alt=”En vacker julgran” title=”Vår vackra julgran 2015″ />.

Förutom dessa enkla tips så bör man även tänka på att hålla nere filstorleken på bilden för att det ska gå snabbt att ladda bilden, detta är extra viktigt för att få ett bra resultat på mobil. Läs gärna mer tips om bildoptimering i SEO-Guiden ->

Google bildsök

Google bildsök fungerar ungefär likadant som vanligt Google sök dvs. att bilderna visas efter relevans till sökordet. Därför är det också viktigt att optimera relevanta bilder för att få ett bättre resultat och högre placeringar i Google bildsök. Bildsök används i väldigt stor utsträckning men det är inte alla sökord som är relevanta för bildsök eftersom det inte finns en efterfrågan för det. Ett exempel på ett orelevant sökord skulle kunna vara “SEO” eftersom det inte är något fysiskt objekt men ett bra sökord skulle kunna vara “dave mustaine 80s” då många fans söker efter snygga bilder.

dave-bildsok

Har man en webbshop och säljer produkter så är bildsök väldigt bra eftersom många använder det för att snabbt jämföra olika utformningar och utseende innan de klickar sig in till webbplatsen.

Bildsök i Google Search Console

Google Search Console hette tidigare Google Webmaster Tools och det är ett gratis verktyg från Google som är väldigt användbart för att se bl.a. vilka sökord som leder in trafik till din webbplats, om det finns problem på webbplatsen m.m. Detta har vi skrivit om i tidigare julkalendrar och där kan du läsa mer om hur du lägger in din webbplats i Search Console samt kort om rapporterna och varför du bör använda det.

För att se hur din webbplats ser ut i bildsök så kan du välja att enbart titta på söktypen Bild (se vart du väljer detta i bilden nedan) och då få fram bl.a. vilka sökord som ger visningar av dina bilder samt sedan leder till klick till webbplatsen. Utifrån resultatet kan du då se vilka bilder du kan behöva optimera mer för ett bättre resultat, tips på nya sökord som du kan ta fram bättre bilder för m.m. I bilden nedan så visas enbart sökfrågorna men det går även att klicka i valet Sidor för att se vilka sidor på webbplatsen som bilderna som visas ligger på.

bildsok-search-console

Det var allt för idag. Lycka till med bildoptimeringen!

Har du frågor? Kontakta oss!