Julkalender Lucka 10 – Hosting

Joakim Olofsson - Project Manager/Search Consultant
070 551 66 35
joakim@sesnordic.se

Välja rätt Web Hosting-Service

Web Hosting låter våra hemsidor vara åtkomliga på nätet. Det är företag som erbjuder utrymme på en server, oftast i en serverhall. Det allra vanligaste är en vanlig VPS (Virtual Private Server).

För att väja rätt Web Hosting-service finns det mycket att överväga innan man väljer en leverantör. För det första behöver man konkretisera vilket behov man har. Driver man en liten hemsida vill man helst inte betala för ett värsting-paket. Och det är viktigt att på förhand ta reda på om leverantören är pålitlig och kan hålla hemsidan online med så få avbrott som möjligt.

Man måste också passa sig för att det kan kosta mycket att förnya då det initiala avtalet löper ut. Det förekommer att företag erbjuder en billig initial kostnad för att sedan ta mycket betalt för att förnya avtalet. I normala fall brukar prislappen hamna på ca. 50-100kr i månaden.

VPS (Virtual Private Server)

VPS är det allra vanligaste och billigaste alternativet för Web Hosting. Där delar man serverdator med andra kunder. Trots att man delar server med andra kunder så har man full tillgång till sin egen instans av systemet.

Eftersom man delar server med andra så förekommer tyvärr vissa begränsningar på RAM-minne och hårddiskutrymme. Av just denna anlednings är priset relativt lågt då prestandan kan vara lägre än andra alternativ.

Dedikerad Server                                                                                                                               Hosting

Att ha en dedikerad server kan vara ett bra val om man vill hyra en egen personlig server som inte delas med andra. Väljer man en dedikerad server tillkommer bättre flexibilitet, kontroll, support och mycket bättre prestanda.

Co-location

Co-location är en hostingtjänst där du själv bidrar med egen utrustning fast i leverantörens serverhall. Du äger så klart din egen hårdvara och administrerar servern men leverantören sköter driften. Du enda du hyr är utrymmer för din hårdvara, bandbredd, nedkylning, säkerhet och elektricitet. Med hjälp av Co-location kan du få lika bra prestanda som en dedikerad server fast till ett billigare pris, förutsatt att din hårdvara håller en hög kvalitet.

Backup

Att ha en backuptjänst kan vara livsavgörande om något går snett. Det finns många skräckexempel där folk har fått sina hemsidor totalförstörda och ej kunnat återställa den eftersom de inte haft tillgång till en backup.

SSL-Certifikat

Ett SSL-Certifikat skyddar dina besökare med kryptering. SSL-Certifikatet tillåter säker användning av kreditkort och känsliga uppgifter på din hemsida. SSL-Certifikat rekommenderas på alla hemsidor men extra mycket på webshoppar. Det går att välja som tillägg när du väljer din Web Hosting-tjänst.

 

Har du frågor? Kontakta oss!