Julkalender Lucka 12 – Tema

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

Att välja tema12

Detta är ett av de kanske roligaste momenten vid skapandet av en hemsida men också det val som kan påverka besökare mest. Temat för hemsidan är kort och gott designen och utseendet. Det finns otroligt många teman att välja mellan men utbudet ser olika ut beroende på vilket CMS (Content Management System) man väljer att arbeta i. Största utbudet hittar man hos WordPress, övriga CMS har ett sparsammare utbud av teman.

Vilket tema ska min hemsida ha?

Temat du väljer bör vara kompatibelt med syftet med hemsidan. Är det en webbshop du ska starta bör du alltså välja ett tema som stödjer exempelvis WooCommerce. Är det en blogg som ska skapas bör du kontrollera att temat även stödjer de funktioner som en blogg är baserad på. Är syftet en informationssida med möjlighet till kontaktformulär är de flesta teman kompatibla, men läs instruktionerna för temat du är intresserad av så att det inte uppstår några frågetecken huruvida den kommer att fungera bra för just ditt syfte.

Var hittar jag teman?

Det finns som sagt en uppsjö av teman, och att hitta sidor med ett brett utbud är inte allt för svårt. Nedan hittar ni ett antal platser som erbjuder teman till diverse CMS.

WordPress

Joomla

Magento

Som ni kan se när ni granskar olika teman kostar teman olika mycket. Vissa är gratis men kommer då ofta med begränsade funktioner. Det finns emellertid ett brett utbud och ni bör hitta något tema som tilltalar er inom den budget ni har.

Bygga eget tema

Givetvis går det också att bygga ett helt eget, unikt tema. Vår hemsida, www.sesnordic.se, är ett exempel på ett egenbyggt tema. Att bygga ett eget tema kommer med för- och nackdelar. Det positiva är att du får göra temat exakt som du vill ha det, med de funktioner du önskar. Dessutom är din hemsida helt unikt med ett egenbyggt tema. Nackdelen är att det tar längre tid att bygga ett tema än vad det tar att köpa hem ett färdigbyggt tema. Det krävs även relativt djup kunskap inom webbutveckling för att bygga ett helt eget tema från botten och upp.

Installera temat

Då du valt det tema du vill ha och laddat ned det eller köpt in det, beroende på om det var gratis eller inte, är det dags att installera temat. Hur du installerar temat beror på vilket CMS du valt att arbeta i. Det mest förekommande CMSet är WordPress så nedan finner ni tillvägagångssättet för att installera ett nytt tema på en WordPress-site.

  • Logga in på din WordPress-site.
  • I den vänstra menyn går du till menyalternativet “Utseende” (Se bild till höger)val-av-tema
  • Tryck på menyalternativet “Teman”.
  • Här trycker du helt enkelt på alternativet “Lägg till nytt” och laddar upp det tema du valt. Svårare är det inte!

Har ni några frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss så ska vi reda ut era frågetecken. Vi ses igen imorgon då det är dags för lucka 13!

Har du frågor? Kontakta oss!