Julkalender Lucka 16 – Att skriva för webben

Lucka nr 16 SESNordic julkalender

Snabbguide: Att skriva för webben

Nu är det dags att fylla era sidor med text.  I dagens lucka får ni några snabba tips på hur ni bäst fångar läsarens intresse och behåller det!

1 – Det handlar om sekunder.

Den genomsnittlige besökaren skummar igenom en sida på mellan 3-4 sekunder. På den tiden har de läst rubrikerna, försökt finna den information de är ute efter och tagit beslut om att läsa hela texten eller stänga ned och gå vidare till en annan sida. Grundregeln här ar att ni måste vara tydliga med vad det är sidan handlar om.

2 – Börja med det viktigaste först

En besökare läser som ett F. En kort sammanfattning där ni beskriver sidans innehåll bör inte ligga sist i texten utan högst upp. Ofta letar besökaren efter sådant som sticker ut så fetmarkera gärna sådant som ni vill trycka extra mycket på. Men tänk på att inte vara övertydlig.

3 – Rikta er alltid till era besökare.

Vad är det er läsare önskar få för information? Vad är syftet med er sida? Optimera gärna era sidor för sökmotorerna men glöm aldrig bort att det är era besökare som är ert viktigaste fokus. En väl optimerad sida som ingen vill läsa leder varken till bra placeringar eller konverteringar.

4 – Skriv luftigt

Använd rubriker och underrubriker med stycken. Sidan upplevs luftigare och det blir lättare att hitta det intressanta i texten. Genom att använda enbart en tanke, ett argument eller ett påstående i ett stycke minskar du även risken att läsaren drunknar i information.

5 – Stavningskontroll

Använd en stavningskontroll innan ni publicerar er sida, eller låt en vän läsa igenom er text och försöka hitta eventuella stavfel. Alla kan råka slinka med tangenterna någon gång. Men en sida med många stavfel ger inte ett serijös intryck.

6 – Punktlistor

På webben älskar vi punktlistor. Ska ni vara tydliga och vill presentera fakta?

  • En snygg och enkel
  • Punktlista
  • Blir läst

Är ni intresserade av att lära er mer om att skriva för webben? Kolla gärna in vårt kursutbud!

Har du frågor? Kontakta oss!