Julkalender Lucka 17 – Bildoptimering

Julgranskulor Lucka nr 17 SESNordic julkalender

Välj rätt bild till rätt tillfälle.

Att använda sig av bilder kan ha många fördelar. En bild ger liv åt sidan och rätt optimerad skapar den även en möjlighet att faktiskt locka in fler besökare till er webbplats. I dagens lucka så ger vi några små tips för hur ni kan lyckas med er bildoptimering.

Relevanta bilder

Undvik i möjligaste mån utfyllnadsbilder och annonser som inte har med texten att göra. Dessa leder lätt till irritation. Använd istället relevanta bilder som lyfter innehållet.

Rätt storlek på bilderna.

Tänk på var bilderna ska visas och hur de bör anpassas efter vilken enhet som besökaren använder sig av. Alltför stora bilder tar onödigt lång tid att ladda upp och små bilder blir otydliga om de visas på en stor skärm. Om ni har flera bilder på en sida, tex. i en webbshop, så rekommenderar vi att använda samma storlek och format på alla bilder.

Använd bildnamn, title och alt.text.

Döp bilderna till vad de föreställer. En sökrobot kan inte se bilden på samma sätt som en besökare. Genom bildnamnet så synliggör ni bildens innehåll även för dem.
Alt.texterna används för att kortfattat beskriva bildens innehåll, eller förklara att bilden är en länk som går att klicka på. Alt.texterna läses dessutom upp av de webbuppläsningsverktyg som många med olika funktionsnedsättningar använder sig av. Det är alltså ett av många sätt att göra er sida mer användarvänlig. Med en bra optimerad bild finns möjligheten att just er bild syns i bildsök och därmed öppnas ännu en väg in till er sida!

Exempel: <img scr=”julgranskulor.jpg” alt=”Vackra röda julgranskulor” title=”Våra snygga julgranskulor från SESNordic ” />.

bildsok-google-julgranskulor

 

Har du frågor? Kontakta oss!