Julkalender Lucka 22 – 301 ompekning och robots.txt. Vad är det?

301 ompekning och robots.txt – Vad är det?

I dagens lucka går vi igenom 301 redirect samt robots.txt fil. Vi börjar med 301 ompekningar.

Om du flyttar en sida på din webbplats så att URL:en (adressen) till just den sidan förändras, byter plats på sidor i menyn, tar bort en sida eller du kanske har bytt domän eller funderar på att göra det? Då är det 301 redirect som gäller. Och riktigt viktigt är det också.

Vad är 301 redirect?

301 redirect är en omdirigering som sker på servernivå. 301 är en http-statuskod som betyder “flyttad permanent”. Behöver eller helt enkelt vill du ändra URL:en (adressen) för en sida bör en 301 redirect användas. 301 redirects är det bästa och mest sökmotor- och besökarvänliga sättet att garantera att både besökare och sökmotorer pekas till den rätta sidan. Genom att sätta en 301 redirect förstår Google och andra sökmotorer att sidan har flyttats och pekar därmed besökaren till den nya sidan, oavsett från vilken källa denna kommer ifrån. En 301 redirect är också omvändbar.

Varför är 301 ompekning så viktigt?

  • För att inte förlora trafik till din webbsida
  • För att besökare inte skall hamna på en 404 sida (”Sidan kan inte hittas…”)
  • För att vid ändring av en sida överföra länkvärde och upparbetad ranking i sökmotorernas resultatlistor
  • För att undvika dubbelt innehåll
  • För att den tar hand om besökare som bokmärkt din sida eller följer en länk från en annan webbplats

Hur gör jag en 301 ompekning?

Hur du ska göra 301 ompekningarna är beroende på vilken webbserver din webbplats ligger på. 301 redirects kan göras på enskilda eller ett flertal sidor med specifika script beroende på vilken typ av sida det är (.php, .asp osv.) eller genom att använda en .htaccess fil eller en web.config fil. Vill du veta mer exakt hur du gör en 301 redirect kan du få reda på mer här.

Mer matnyttig information kring 301 ompekning

Funderar du på att byta webbplats eller kanske bara uppdatera meny och flytta sidor? Missa inte 301 ompekningen.
Peka om dina gamla URL:er med 301-ompekning

Vad är en robots.txt fil och varför en sådan kan vara bra att ha?

Filen robots.txt är en enkel textfil på roten i din domän, www.webbplats.se/robots.txt, som ger instruktioner till sökmotorer gällande hur de kan spindla igenom webbplatsen. Om du inte har någon robots.txt kan har sökmotorer och andra program som spindlar internet fritt fram att komma åt och indexera allt innehåll på din webbplats.

Här kan du läsa mer kring vad en robots.txt fil är för något, varför den kan vara bra att ha och hur du går tillväga för att skapa en. Här kan du läsa om du verkligen måste ha en robots.txt fil.

Kolla in läkarna och Lycka till med både 301 ompekning och robots.txt!

Har du frågor? Kontakta oss!