Julkalender Lucka 6 – URL-Struktur

Joakim Olofsson - Project Manager/Search Consultant
070 551 66 35
joakim@sesnordic.se

URL-struktur

I dagens lucka går vi igenom hur viktigt det är att ha en sökmotoroptimerad URL-struktur. En bra URL-struktur innebär inte bara en förbättrad användarupplevelse utan har även en viss påverkan i rankingen i sökmotorerna genom att använda rätt sökord. Idag går vi igenom vad en sökmotoroptimerad URL är, varför och hur man skapar dem.

Det absolut viktigaste med URL-strukturering är att den är enkel, lättförståelig och innehåller relevanta sökord om vad målsidan handlar om. Här är ett exempel på en dålig och en bra URL-struktur.

http://www.exempel.se/index.php?page=41&com=5

http://www.exempel.se/skapa-sokmotorvanliga-urler

Det framgår inte vad den första länken handlar om, därför kan man bland annat förvänta sig en betydligt lägre klickfrekvens. I den andra länken vet besökare precis vad som väntar sig på målsidan och är därför mer benägna att klicka på länken. Dessutom innehåller den andra ett sökord vilket gynnar rankingen i sökmotorerna.

En bra URL-struktur underlättar även i det administrativa arbetet. De mer beskrivande URL:erna förenklar arbetet och håller en bättre ordning på din webbplats. Det underlättar även i det analytiska perspektivet i t.ex. Google Analytics där du har bättre översikt över de sidor du analyserar.

Den kanske största fördelen är att besökarna alltid har koll på var de befinner sig på webbplatsen vilket i sin tur gör det enklare att navigera sig fram.

Idag är internetanvändarna experter på att söka i sökmotorerna. Kommer ett resultat upp som inte innehar en sökmotoroptimerad URL kan det avskräcka besökaren. Vad är detta för sida? Handlar den om vad jag sökt efter?

Den som söker är även relativt otålig och vill hitta rätt direkt. En sida utan omskriven och sökmotoroptimerad URL ger inte den information som den som sökte vill ha.

Det är viktigt att ha en tydlig katalogstruktur för dina sökmotoroptimerade URL:er för att besökarna enkelt ska kunna navigera sig och veta var de befinner sig på webbplatsen. Ett exempel på en bra katalogstruktur kan se ut där även underkataloger förekommer:

www.exempel.se/tjanster/sokmotoroptimering

www.exempel.se/tjanster/facebookannonsering

www.exempel.se/fiskedrag/spinnare

Det finns givetvis saker man bör undvika när man gör en sökmotorvänlig URL-struktur. Här listar vi punkter som är bra att ha i åtanke när man strukturerar URL:erna på en webbplats.

  • Undvik generella namn som exempel.se/page1/
  • Undvik onödigt långa URL:er med upprepande sökord som exempel.se/vante-stickade-vantar-fina-vantar-rod-vante
  • Undvik att skapa djupa och alldeles för långa katalogstrukturer som www.exempel.se/webshop-produker-fiske-tillbehör-säkerhet-flytvastar-flytoveraller

Har du frågor? Kontakta oss!