Julkalender Lucka 8 – Content Management System(CMS)

Joakim Olofsson - Project Manager/Search Consultant
070 551 66 35
joakim@sesnordic.se

Välja rätt CMS (Content Management System)

Ett CMS är ett verktyg som låter dig att enkelt administrera din webbsida. Du får en admin-panel och en bra översikt där du kan uppdatera sidor, skriva nyheter, ladda upp bilder m.m. Det går även att enkelt ändra design på din webbsida via installation av olika teman. I många fall kan du komma undan att bygga din webbsida helt utan kunskap och erfarenhet av webbutveckling och programmering.

Att välja rätt CMS kan vara en svår nöt att knäcka då det är en långsiktig satsning. Blir det fel första gången kan man tvingas överväga att byta CMS i framtiden vilket kan bli en riktigt dyr historia eller ett slöseri av tid.

WordPress

WordPress är ett gratis och mycket användarvänligt CMS som passar perfekt för både nybörjaren och den mer erfarne. Det används till allt från personliga bloggar till medelstora webshoppar. Driver man en webbshop med WordPress är det Woocommerce-pluginet som gäller.

WordPress är ett open-source CMS som just nu är den mest använda plattformen på webben, helt enkelt världens största CMS. Eftersom plattformen är open-source har WordPress en stor mängd människor som hjälper till att programmera och utveckla. Detta gör att det finns tusentals teman och plugins att välja bland när du administrerar din websida.

Att vara webbens största CMS medföljer tyvärr risker. WordPress har blivit ett attraktivt mål för olaga intrång av hackers, därför är det viktigt att värna om säkerheten. Börja med att undvika att ha enkla lösenord som ”hej123” och ”admin” som användarnamn. Det tar bara några minuter att knäcka.

Joomla

Joomla är ett mycket populärt alternativ men som kräver en del grundläggande teknisk kompetens. Joomla och WordPress påminner väldigt mycket om varandra då båda plattformarna är gratis och open-source. I Joomla har du också tillgång till tusentals teman och plugins.

Kontrollpanelen i Joomla tyvärr är inte lika användarvänlig och kan avskräcka nybörjaren. Det har en längre inlärningskurva men hängivna fans svär att Joomla är kraftfullare än WordPress. Det används flitigt för både vanliga webbsidor och webshoppar.

Magento

Omkring 20% av webbens Ecommerce-sidor använder sig av Magento. Det är en av de populäraste alternativen för både små och stora webbshoppar med en stor samling plugins och funktioner.

Magento är inte lika simpelt och användarvänligt som Woocommerce och kräver ett större serverutrymme för att fungera effektivt. Men många företag föredrar ändå Magento för dess kraftfulla funktioner och plugins.

Har du frågor? Kontakta oss!