Julkalender Lucka 9 – Domännamn

Joakim Olofsson - Project Manager/Search Consultant
070 551 66 35
joakim@sesnordic.se

Vilket domännamn ska man välja?

Att köpa en domän är första steget i att starta en hemsida. Att välja ett domännamn är inte så enkelt som man tror. Det flesta domännamnen som har en tydlig anknytning till en viss bransch eller produkt är troligtvis redan upptagna. Det är rekommenderat att ha ett domännamn som är kort, lätt att komma ihåg och som är enkelt att stava för att besökarna ska hitta tillbaka. Det är viktigt att ha ett domännamn som är relevant till målsidan, alltså det hemsidan handlar om. Exempelvis om man driver en webshop som säljer kaffebönor hade domännamnet: ”kaffebonor.se” varit högst relevant i söket.

Vill man driva en svensk sida är det rekommenderat att ha en .se domän. Andra alternativ är .com, .nu och .net. Att ha en .se domän är allra vanligast bland svenska hemsidor, men det kommer till en aningen dyrare årskostnad.

EMD-Domäner

EMD-Domäner (Exact Match Domain) är väldigt attraktivt ur ett seo-perspektiv. Det innebär att ditt domännamn exakt matchar vad besökaren söker på. Om besökaren söker på kaffebönor så är det större chans att domänen kaffebonor.se rankas högre. Väljer man en domän med en exakt matchning med ett sökord kan man konkurrera lite extra med större hemsidor.

IDN-Domäner

IDN-Domäner (Internationalised Domain Names) gör det möjligt att använda internationella bokstäver i domänen som t.ex. åäö. Det kan vara viktigt att skydda sig genom att både registrera både IDN-Domänen och icke IDN-Domänen. Om du då driver kaffebonor.se bör du även registrera kaffebönor.se och sedan peka om den sistnämnde till kaffebonor.se.

Är ditt önskade domännamn upptaget?

Är ditt önskade domännamn ledigt kostar det endast ca 100 SEK per år. Är ditt önskade domännamn däremot upptaget finns möjligheten att köpa det av den nuvarande ägaren. Detta går göra via auktion eller kontakt med ägaren. Det går även att anlita en mäklare som tar kontakt med ägaren och anger ett bud.

Det finns exempel på när domäner har sålts för hutlösa summor. Just nu har ”Insurance.com” rekordet på världens dyraste domän som såldes år 2010 för 35.6 miljoner dollar, men oftast kommer man undan med betala ett par tusenlappar för ett bra domännamn.

Här kan du söka om ditt önskade domännamn är upptaget.

Rekommendation

Är ditt önskade domännamn ledigt (ex .se) å om du har funderingar redan nu på att utöka marknaden eler helt enkelt vill säkra upp domännamnet så köp även .com, .no, .net och liknande. Helt enkelt de som kan vara relevanta för din verksamhet.

Har du frågor? Kontakta oss!