Lucka 23 – Ta din site live från utvecklingsmiljön!

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

Viktigt att tänka på när du lägger din site live

23Om du följt vår julkalender och kanske också byggt upp en ny site så bör du nu vara redo att lägga den live! Beroende på vart du byggt upp din nya site så kan själva flytten från utveckling till live se lite olika ut. Har du byggt upp den på en annan server t.ex. så måste alla filer flyttas dit de ska ligga samt att även databasen måste exporteras och flyttas till korrekt ställe. Har du istället valt att bygga upp den på samma ställe där den ska ligga men kanske i en underkatalog är det lite smidigare att flytta filerna på rätt plats. Det viktigaste är i alla fall att alla filer och hela databasen kommer med!

Skriva om URL:er

Om du flyttat din nya site så att den ligger live så är det väldigt viktigt att skriva om alla URL:er så att de inte använder samma som i utvecklingsmiljön. T.ex. om du byggde upp din webbplats i en underkatalog på exempel.com/stage/ och sedan lagt siten live på exempel.com så ska det inte finnas några länkar på webbplatsen som pekar till /stage/. Detta gäller även bilder dvs. att bildkällan inte ska peka mot /stage/ som i exemplet. Detta kan vara väldigt tidskrävande att göra manuellt så för att göra det enklare kan man använda skriptet Database Search and Replace Script in PHP. Det är bara en PHP-fil som du laddar upp i rooten på din site och sedan öppnar du den via webbläsaren. Där kan du välja att söka igenom hela databasen efter URL (t.ex. exempel.com/stage/) och ersätta den med något annat (t.ex. exempel.com/).

Detta är skript är också väldigt smidigt att använda om du bytt domännamn då det är enkelt att ersätta det gamla domännamnet med det nya. Var dock försiktig när du använder det eftersom det inte går att ångra ändringarna!

Sök igenom innehållet

Det är väldigt enkelt att missa felaktiga länkar här och där så därför är det smidigt att söka igenom hela webbplatsen för att se så att allt är korrekt. För detta så kan du använda Screaming Frog som är ett gratis verktyg som söker igenom alla länkar på din site. När du kört en rapport med Screaming Frog kan du se om det finns länkar som leder till 404-sidor, om det är bilder som inte finns, om det är felaktiga länkar till utvecklingsmiljön osv. Så kör en sådan rapport bara för att dubbelkolla så att allt är korrekt!

Här kan du även se dina titlar och META-descriptions så när du ändå håller på kan du kolla så att de ser bra ut och har en bra längd.

Gör din webbplats synlig för sökmotorerna

Medan du byggde upp din site så hade du troligtvis (hoppas jag) lagt in disallow på allt via robots.txt eller satt att siten inte skulle indexeras via ditt CMS. Detta för att besökare inte ska komma in till din nya site då den inte är klar. Nu när du då lagt den live är det viktigt att plocka bort detta för nu är det dags att driva in trafik! Detta är en väldigt enkel detalj men det är tyvärr också väldigt lätt att glömma bort och det kan ta ett bra tag innan man ser att man glömt det.

Via Screaming Frog kan du även se om länkar pekas om med t.ex. en 301 ompekning. Om du pekade om gamla URL:er enligt föregående lucka så är det ändå bra att kolla så att de gamla länkarna inte används t.ex. i innehållet på din nya webbplats. Även om länkarna ändå kommer fungera så är det alltid bättre att uppdatera dom.

Gör din webbplats synlig för besökarna

I vissa fall är det smidigt att ha webbplatsen i ett “under konstruktionsläge” medan man bygger upp den för att ingen annan än du själv ska kunna se den nya siten. Kom då också ihåg att ta bort det när du lagt siten live!

Håll koll på resultatet

Det är bra att ha extra koll i början när man har lagt upp en ny site för att snabbt kunna se ifall du t.ex. glömt någon av punkterna nedan. För att se om din site indexeras kan du göra en site-sökning i Google genom att skriva “site:minwebbplats.se” i sökfältet på Google (ersätt givetvis domänen i mitt exempel med din egen). Är det en helt ny domän så kan det ta lite tid innan den indexeras men ha tålamod! Vill du försöka snabba upp det lite så kan du skicka in din sitemap.xml via Google Search Console samt att det är bra att sprida webbplatsen på t.ex. sociala medier. Det är också bra att hålla koll på trafiken i Google Analytics (som självklart ska finnas på siten) för att se om det kommer in trafik som det ska.

 

Bra jobbat av dig och lycka till med din webbplats!

Har du frågor? Kontakta oss!