SEO-Guide Del 5: Länkbygge för SEO som Levererar och ger Resultat

Tillbaka till basics och det är helt OK för behovet finns.  Här tar vi kål på ett par myter samt ger dig handfasta tips kring hur du bör arbeta med länkar och länkbygge för att komma högt i sökmotorerna.

Missa heller inte artikeln där vi går igenom mer på djupet om att köpa eller bygga länkar samt footer-länkar.

Kolla gärna in de övriga SEO-Guiderna ocksålankbygge-seo-sesnordic

Bästa tipsen för framgångsrikt Länkbygge

 1. Strunta i <nofollow> taggen – Länkarna är bra ändå!
  Vad spelar det för roll att det står nofollow? Det är människor du vill ska läsa ditt innehåll, inte robotar i första hand. Det är också människor som delar vidare osv om de gillar vad de läser.
 2. Kontakta kunder/leverantörer/samarbetspartners
  Kanske får du ha en rekommendation om dem på deras webbsite? Ökar chanserna att få en bra länk till sin webbsite om du erbjuder något tillbaka. Kanske kan ni lägga upp någon speciellt erbjudande eller en kampanjkod?
 3. Länka till andra
  Länka gärna till andra relevanta siter i blogginlägg och liknande. De kommer garanterat bli glada och kanske länkar de tillbaka. Givetvis skall du bara länka till sådant som din verksamhet står för och som kan vara intressant för just dina besökare – Återigen: Tänk besökare och människor.
 4. Fokusera på länkar som driver verklig trafik
  Du vill ha in trafiken och verkliga besökare till webbplatsen.
 5. Skriv relevant innehåll för dina besökare
  Ett relevant och riktigt bra innehåll ger inlänkar till siten. Genom att skriva relevant innehåll för dina besökare så ökar chanserna att de vill dela med sig av innehållet.
 6. Var själv aktiv
  Kolla runt på olika relevanta forum och bloggar. Vad skriver de? Vad undrar de över? Här kan du dels snappa upp vad din målgrupp vill veta men också har du möjligheten att själv besvara frågor och liknande. Och givetvis skall du då länka tillbaka till din webbplats eller till specifika sidor på din webbplats.
 7. Var frikostig
  Var frikostig med att själv länka till din webbplats och dina webbsidor när du postar inlägg i andra forum och medier. Men tänk givetvis besökare och människor-länkarna skall tillföra något.
 8. Kolla vad människor söker efter i sökmotorerna
  Det ger mycket troligt nya uppslag till intressanta och läsvärda artiklar/texter att skriva till din site. Givetvis bör texterna i sig vara relevant för din verksamhet men du kan säkerligen klämma in lite eftersökta halvrelevanta.
 9. Dra nytta av uppmärksammade händelser
  Du kan faktiskt dra god nytta av uppmärksammade händelser. Se till att skriva en bra och unik artikel med vettig och relevant information kring det uppmärksammade ämnet och du kan mycket väl få bra länkar till dig site. Här ska du såklart se till att du kan dra paralleller till din egen verksamhet.
 10. Tänk Användare – inte Sökmotorer
  Och sluta upp med att fokusera på IP nr, det är besökarna du är ute efter!
 11. Analysera trafiken
  Undersök vilka källor som fungerar bäst som trafikdrivare till sin webbplats.  Följ upp det hela i Google Search Console och Google Analtyics.
 12. Licensiera bilder under Creative Commons
  Licensiera dina bilder under CC och förklara för dina besökare att om de vill använda bilden så skall de hänvisa genom länk till källan, dvs din webbplats

Behöver du hjälp med ditt länkbygge? Gå till vår tjänst inom sökmotoroptimering.

Läs hela SEO Guiden uppdelad i 5 steg

Ytterligare information:

Sökmotoroptimering med SESNordic
Webbanalys och Google Analytics med SESNordic
Aktuella kunder och referenser
SEO Föreläsningar och Kurser
SEO Tips och verktyg