Fler mobilvänliga webbplatser i sökresultaten – Google uppdaterar algoritmen

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

Den 21 april släpper Google uppdateringen som ska gynna de hemsidor som anses vara mobilanpassade. Denna uppdatering har en betydande inverkan på Googles sökresultat. Användarna kommer följaktligen finna det lättare att få relevanta, högkvalitativa sökresultat som är optimerade för den enhet som används vid söktillfället. Mobila enheter står för en stor del av internet-trafiken, således medför uppdateringen ett stort inflytande på hur din hemsida placerar sig hos Google.

Är din hemsida anpassad för mobila enheter?

Testa din hemsida här för att ta reda på det. Om inte föreslår vi att så fort som möjligt optimera hemsidan för mobil trafik för att undvika lägre placeringar i Googles sökmotor vilket kan vara en konsekvens av denna uppdatering. Behöver du anpassa din hemsida för mobila enheter kan ni ta del av en guide till mobilanpassade hemsidor,vidare finns det riktlinjer på hur du bör tänka för att sökmotorsoptimera din hemsida för flera plattformar. Om du redan har en hemsida som är lämpade för mobil trafik kan du använda ditt Webmaster Tools-konto för att få en fullständig förteckning över mobila användbarhetsproblem på din hemsida med hjälp av verktyget för webbansvariga.

Vad innebär uppdateringen för din hemsida?

Efter uppdateringen kommer sökresultaten i Google påverkas av vilken enhet du använder vid söktillfället, konsekvenserna av detta blir att hemsidor som är anpassade för enheten du använder hamnar högre upp i ditt sökresultat. I dagens läge spelar det mindre roll vilken plattform du utför sökningen på, men efter 21 april kommer alltså mobilanpassade hemsidor bli en större rankingfaktor.

Varför gör man mobilvänliga hemsidor till en mer betydelsefull rankingfaktor?

Som tidigare nämnt står de mobila enheterna för en väldigt stor del av internet-trafiken, över 50% av surfandet idag sker på mobila enheter. Vi kan konstatera att mobilanpassade hemsidor underlättar vid mobilt användande och vissa hemsidor som enbart är lämpade att nyttja via en dator går nätt och jämnt att navigeras via exempelvis en smartphone. Denna uppdatering görs med detta i åtanke och för att användarna ska få relevanta sökresultat vars hemsidor ska gå att manövrera via en mobil enhet.

Vilka enheter räknas som mobila enheter och påverkas av uppdateringen?

Då Google pratar om mobila enheter i denna uppdatering syftar dem främst på smartphones och tablets, alltså enheter som kör Android , iOS (iPhone/iPad) eller Windows Phone. Webbläsare hos mobila enheter är lik stationära webbläsare, dock är skärmytan väsentligt mindre vilket innebär att hemsidan måste designas med hänsyn till skärmytan och upplösningen hos de mobila enheterna. Titta på denna guide för mobil SEO för att vidare förstå hur man ska konfigurera sin hemsida och få sökmotorerna att uppfatta din mobila hemsida. Guiden tar även upp ett antal vanliga misstag man kan se på mobila hemsidor.

Om du har några frågor eller funderingar kring mobila enheter och hur denna uppdatering kan påverka just dig, eller om du vill skapa en mobilanpassad hemsida eller har andra frågor som berör sök är du självklart välkommen att kontakta oss. Vi svarar gärna på dina frågor.

 

Har du frågor? Kontakta oss!