Funderar du på att byta webbplats eller kanske bara uppdatera meny och flytta sidor? Missa inte 301 ompekningen!

I denna artikel går SESNordic igenom varför det är viktigt med 301 ompekning, när man skall använda sig utav 301 ompekning och hur man går tillväga. Artikeln publicerades på Driftig.nu, Sveriges största affärsnätverk för kvinnliga entreprenörer. Läs hela artikeln här!

Vad är ompekning med 301 redirect och varför är det så oerhört viktigt?

Händer det att du flyttar en sida på din webbplats så att URL:en och adressen till just den sidan förändras, byter plats på sidor i menyn, tar bort en sida eller du kanske har bytt domän eller funderar på att göra det? Då är det 301 redirect som gäller. Och riktigt viktigt är det också.

Vad är 301 redirect?

301 redirect är en omdirigering som sker på servernivå. 301 är en http statuskod som betyder flyttad permanent. Behöver eller helt enkelt vill du ändra URL:en (adressen) för en sida bör en 301 redirect användas. 301 redirects är det bästa och mest sökmotor- och besökarvänliga sättet att garantera att både besökare och sökmotorer pekas till korrekt sida. Genom att sätta en 301 redirect förstår Google och andra sökmotorer att sidan har flyttats och pekar därmed besökaren till korrekt ny sida, oavsett från vilken källa denna kommer ifrån. En 301 redirect är också reversibel.

Varför är 301 ompekning så viktigt?

301 redirect är viktigt för att inte förlora trafik till din webbsida, för att besökare inte skall hamna på en 404 sida (”Sidan kan inte hittas…”) samt för att vid ändring av en sida överföra länkvärde och upparbetad ranking i sökmotorernas resultatlistor. Om du exempelvis ändrar en sidas namn från kampanjer till erbjudanden så ändras URL:en för den sidan från att vara http://www.example.se/kampanjer till att bli http://www.example.se/erbjudanden. Så långt är allt gott. Men om din sida för kampanjer placerar sig på ex. plats 2 i Google, en besökare klickar på den länken och du inte gjort en 301 redirect till den nya sidan, http://www.example.se/erbjudanden, så kommer din besökare att komma till en 404 sida och risken att besökaren, som ju dessutom var intresserad av dina kampanjer, då klickar sig tillbaka till sökresultatet och väljer en annan länk är mycket stor. 301 redirect tar även hand om en besökare som bokmärkt din sida eller följer en länk till din sida från en extern webbplats. 301 ompekning är också viktig för att undvika duplicerat innehåll.

301 redirect är av stor betydelse när:

  • Du byter namn eller plats på en sida på din webbplats och URL:en ändras eller när du gör en ny webbplats.
  • Du byter domännamn.
  • Dina besökare kan komma åt din webbplats via flera olika webbadresser. Om exempelvis din startsida kan nås från http://exempel.se/hem, http://hem.exempel.se, samt http://www.example.se.  Det bästa är då att sätta din föredragna URL som canonical och sätta 301 redirect på de övriga webbadresserna till din önskade URL.

Hur gör man en eller flera 301 redirect?

Hur du ska göra 301 ompekningarna är beroende på vilken webbserver din webbplats ligger på. 301 redirects kan göras på enskilda eller ett flertal sidor med specifika script beroende på vilken typ av sida det är (.php, .asp osv.) eller genom att använda en .htaccess fil eller en web.config fil. Vill du veta mer exakt hur du gör en 301 redirect kan du få reda på mer här.

Källa: Driftig.nu

Har du frågor? Kontakta oss!