Google fortsätter fokusera på ett säkrare Internet

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

Sedan Google påbörjade sitt arbete för ett säkrare Internet så har webbplatsägarna hängt på och många har gått över till HTTPS. I januari 2017 gjordes en ändring i Chrome där HTTP-sidor markeras som osäkra ifall de hanterade lösenord eller kortuppgifter. Sedan denna ändring har andelen navigeringar till denna typen av sidor minskat med 23% på desktop. Andra ändringar som Google gjort är bl.a. att informera om att webbplatsen är säker direkt i sökresultatet och till viss del premiera webbplatser med HTTPS.

Den senaste nyheten som gäller Chrome kommer i oktober 2017 och det är helt enkelt en fortsättning av den tidigare ändringen. Nu är det inte bara HTTP-sidor som hanterar lösenord och kortuppgifter som kommer markeras som osäkra utan alla sidor som hanterar någon form av formulär eller inmatning från användarna. Detta kommer se ut på samma sätt som tidigare dvs. att själva varningen visas i adressfältet i webbläsaren enligt bilden nedan.

 

Vad borde jag som webbplatsägare göra?

Vi rekommenderar givetvis att man börjar köra HTTPS så snart som möjligt men eftersom det innebär en extra kostnad och det inte är något som alla klarar av att göra själv så har vi i många fall inte sett det som något prioriterat område. Det har främst varit viktigt för webbplatser som hanterar känslig information som t.ex. webbshoppar och det är även den typen av webbplatser som haft mest fördel av det i sökresultatet också.

I och med denna nya ändring så skulle vi dock rekommendera fler att börja gå över till HTTPS eftersom det kommer beröra en stor del av alla webbplatser. Givetvis är det viktigt att titta på vilka fördelar det finns och hur mycket jobb det skulle vara att implementera innan man tar beslutet. Om du väljer att byta till HTTPS, kom ihåg att säkerställa efteråt att alla sidor pekas om till korrekt version!

Vill du veta mer om HTTPS eller har några andra funderingar? Maila mig på marika.sjoberg@sesnordic.se.

Har du frågor? Kontakta oss!