Gör dig sökbar även utan webbplats

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

Att vara sökbar som företag är en oerhörd styrka i dagens läge med tanke på att internet blir allt mer utbrett i alla åldrar och år 2014 var det hela 76% av befolkningen som använde Internet dagligen. Samtidigt ser vi att tiden som människor lägger ner på internet är 12.9 timmar per vecka år 2014 vilket betyder att det finns gott om plats för att exponera ert företag. På internet så är Google en välbesökt plats och det ”googlas” 35-40 miljoner gånger per dag i Sverige vilket innebär att ditt företag, om det inte är sökbart, kan förlora flertalet affärsmöjligheter.

I dagsläget ser vi som sagt att allt fler använder sig av internet för att leta åt företag för att se vilka tjänster och produkter företag erbjuder. Detta innebär att potentiella kunder aktivt söker efter det just ditt företag har att erbjuda vilket i sin tur visar hur viktigt det är att finnas lättillgänglig på nätet. Det betyder dock inte att du nödvändigtvis måste ha en egen webbplats för att göra dig sökbar via exempelvis Google då det finns flertalet möjligheter att enkelt och gratis göra sig synlig i sökresultaten.

Hur gör jag då mitt företag sökbart utan en egen hemsida?

SESNordic har tagit fram 3 snabba tips som du kan göra själv och som gör det betydligt enklare för potentiella och befintliga kunder att hitta ditt företags kontaktuppgifter.
Först och främst råder vi er att tänka er in i rollen som kund och prova söka åt ert företags kontaktuppgifter. Då ser ni själva om det behöver utföras några förändringar eller förbättringar för att hitta åt ert företag. Att få ut sitt företag till kunder kan anses vara en stor utmaning men följer ni dessa riktlinjer kan ni ta er en god bit på vägen.

1. Google My Business
Din nästa kund kan vara ett klick bort. När du använder dig av Google My Business gör du det lättare för kunderna att hitta information om din verksamhet online, inklusive öppettider, kontaktuppgifter och vägbeskrivningar.
Google gjort det betydligt enklare för företag att synas på både Google+, Google Maps och även i lokalt sök genom att enbart lägga upp ett konto i Google My Business. Detta är helt kostnadsfritt och det tar inte mycket resurser i form av tid att skapa ett konto i Google My Business. Detta resulterar i att kunderna hittar ert företag oavsett vilken enhet de använder sig av.

Här kommer ytterligare ett par frågeställningar som Google My Business kan hjälpa er med:

  • Kom med på kartan. Era företagsuppgifter visas i Google Maps och hjälper kunderna att hitta till ert företag. De kan också hitta kontaktuppgifter samt betyg och recensioner för er verksamhet.
  • Dela rätt uppgifter. Uppdatera informationen om ert företag så ofta ni vill. Från Google My Business kan du redigera dina kontaktuppgifter, din verksamhetsbeskrivning, adressen till din webbplats och mycket mer.
  • Bli hittad på olika enheter. Befintliga och potentiella kunder kan hitta er verksamhet oavsett vilken enhet som används. De kan hitta ert företag då de är hemma, när de är ute på språng eller när det byter mellan enheter och de får alltid samma, tillförlitliga, information om er verksamhet.

Ni kan läsa en mer ingående förklaring till hur Google My Business hjälper er att exponera företaget om så önskas.

2. Eniro & Hitta
SESNordic EniroSidor som Eniro & Hitta är bra kanaler för att exponera ert företag. Många söker efter både privatpersoner och företag genom dessa sidor och även här gäller det att informationen och uppgifterna som är registrerade även är riktiga. Uppdatera informationen så att telefonnummer och andra kontaktuppgifter stämmer och även att adressen stämmer överens med verkligheten. I flera fall så kan telefonnumret som visas vara ett hemnummer istället för direkt till företaget så se till att uppdatera dessa uppgifter.

Hos exempelvis Eniro kan ni marknadsföra ert företag helt kostnadsfritt. Det finns möjlighet att betala för ytterligare funktionalitet i annonseringen men det basutbud som erbjuds är absolut godtagbart. Vi på SESNordic använder oss enbart av den funktionalitet som är gratis och vår exponering på Eniro ser ut som bilden till höger.
Som ni ser är det väldigt bra exponering med en bild på de anställda samtidigt som kunder kan lägga beskriva hur dem upplevt företaget. Dessutom läggs det in en länk till våra pressmeddelanden som släpps via Mynewsdesk för ytterligare exponering.

3. Sociala medier
Även om du inte vill vara aktiv på sociala medier så är det bra att lägga upp en sida som blir sökbar och där dina kontaktuppgifter finns. Sociala medier kan hjälpa till att stärka företagets varumärke och skapa förtroende hos kunderna då det är lätt att recensera verksamheten via sociala medier. Dessutom är det en väldigt bra kanal för kunden att komma med input och förslag samtidigt som det är lätt för företaget att skapa kontakter med kunder på sociala medier och svara på frågor och förslag. På sociala medier är det en god idé att lägga ut erbjudanden eller kampanjer då det ofta sprider sig själv om innehållet är bra och ni slipper lägga ner tid och resurser på att aktivt marknadsföra ett visst erbjudande eller kampanj. Om man dessutom inte har någon webbplats gör detta sig än mer viktigt för att exponera verksamheten och de tjänster eller produkter man har att erbjuda.

Om ni har fler frågor angående exponering av ert företag och hur ni ska göra er verksamhet sökbar, hur det påverkar er och hur ni ska gå tillväga är ni självfallet välkomna att kontakta oss. Vi svarar gärna på era frågor och hjälper er.

 

Har du frågor? Kontakta oss!