Internetanvändandet bland pensionärer ökar

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

.SE släppte nyligen en rapport som handlar om pensionärer och hur de äldre blir allt mer digitala. Vi kan nu konstatera att 58 procent av pensionärerna använder internet men vi ser även att klyftan mellan yngre och äldre pensionärer ökar då internetanvändningen bland de yngre pensionärerna (66-75 år) ser en positiv utveckling samtidigt som internetanvändningen hos de äldre pensionärerna (76+) inte ser samma goda utveckling som de yngre pensionärerna.

Hur stor andel av pensionärerna söker statistik-pensionarerefter information på internet?

I diagrammet till höger kan ni betrakta stattistiken för i vilken utrsträckning pensionärerna använder internet till att söka efter information beroende på vilken ålderspann de tillhör. Det vi kan se är att pensionärerna som är över 76 år använder internet på detta sätt markant mindre än övriga grupper. En förklaring till detta kan vara att många äldre har fysiska hinder som gör att de inte kan använda exempelvis en dator för att nyttja internet och 16 procent av de som är äldre än 76 år uppger att de inte använder internet på grund av funktionshinder.

Användandet av internet och informationssökning kommer, med tanke på den explosionsartade utvecklingen vi har sett under de senaste fem åren, förmodligen fortsätta i samma spår. Användandet bland pensionärerna ökar och då främst i det yngre spannet. I takt med att dagens digitala generation blir äldre blir även internetanvändandet mer utbrett och allt fler använder sig av the “World Wide Web”, mer känt som internet.

statistik-mobilanvändandeDe äldre användarna använder dagligen internet

Av de pensionärer som använder internet är det hela 70% som dagligen nyttjar internet dagligen. Det är väldigt få internetanvändare som bara använder sig av internet då och då, har man en gång börjat använda internet gör man det regelbundet oavsett ålder. Vi ser dock inte samma utveckling hos mobilt internetanvändande hos pensionärer som hos den övriga befolkningen. De beskriver det som omständigt och krångligt att bruka en smartphone. Dock ser vi att användandet av surfplattor bland pensionärer ökar, från 2 till 8 procent hos de äldre pensionärerna och från 11 till 30 procent bland de yngre och idag är det näst intill lika många pensionärer som använder internet via en surfplatta som via en smartphone.

Det blir allt viktigare att synasStatistik-ehandel1.png

Med hänsyn till att vi använder internet i allt större utsträckning och att
det även börjar synas bland våra äldre medmänniskor ger det dig ännu ett skäl till att arbeta för att synas på webben.  Av de pensionärer som använder internet kan ni i diagrammet till höger se att stora delar använder internet för att söka information och E-handel. Följaktligen blir det allt viktigare för dig som driver en verksamhet eller dylikt att vara nåbar på internet. Vi ser även, som tidigare nämnt, att surfplattor används allt mer av pensionärerna vilket visar på hur viktigt det är att ha en hemsida som kan hantera dessa mobila enheter och visa informationen på ett bra sett utifrån den mobila enhetens perspektiv. Vi är inte längre bundna till att sitta vid en dator för att söka information eller för den delen E-handla. Detta kan du göra lika lätt på en mobil enhet om hemsidan du besöker är mobilanpassad.

Med tanke på en tidigare artikel vi skrivit som tar upp uppdateringen Google nyligen gjorde för att ge mobilanpassade hemsidor bättre placeringar i deras sökmotor om användarna söker från en mobil enhet kan vi säga att det kanske är viktigare än någonsin att vara anpassad för de mobila enheterna. Att internetanvändningen ökar och att mobil trafik står för stora delar av ökningarna understryker ytterligare vikten av detta. Undersökningar visar att över 40% av besökarna till en hemsida istället väljer att gå till en konkurrents hemsida om hemsidan ger en dålig upplevelse då användarna besöker den via en mobil enhet. Majoriteten påpekar även att det är större chans att de återvänder till företagets mobila hemsida vid en positiv upplevelse samt att två tredjedelar är beredda att genomföra ett köp om det är enkelt och produkten/tjänsten besökaren efterfrågar är något hemsidan erbjuder.

Om det uppstår frågor eller funderingar kring mobilanpassning eller om du vill skapa en responsiv hemsida är du alltid välkommen att kontakta oss på SESNordic. Har du andra frågor om berör sök? Vi svarar gärna på era frågeställningar.

Statistiken och undersökningen av internetanvändandet bland pensionärer kan läsas i sin helhet här för er som vill fördjupa er i det.

 

Har du frågor? Kontakta oss!