Vad är referral spam och hur stoppar jag det?

Robin Forsberg - Project Manager/Search Consultant
070 219 88 03
robin.forsberg@sesnordic.se

Referral spam är en företeelse som ökat under det senaste året och medför problem då du vill utläsa statistik ur Google Analytics. Referral spam betyder att man skickar falsk trafik till en webbsida eller produkt. Det detta konkret innebär för dig som har en egen webbsida är att Google Analytics inte kommer ge dig relevant statistik på exempelvis antal klick in på din webbsida, då den falska trafiken inte är besökare du vill ha i statistiken men dem dyker upp där likväl. Detta kan framstå som relativt ofarligt men referral spam anses på senare tid vara ett allvarligt problem webbsidor dras med.

Varför är referral spam dåligt?

Det som gör referral spam oönskat är det faktum att det helt förstör den information du får ut av att analysera din trafik på webbsidan. Detta medför i sin tur att din webbsida kan tyckas ha mycket mer trafik än vad den egentligen har vilket i sin tur kan leda till att du gör beslut som är grundade på den falska statistiken. Beslut om investeringar eller förändringar kan bli ödesdigra då antalet faktiska besökare till din webbsida i själva verket är mycket lägre än vad statistiken visar. Är man dessutom nog nyfiken för att klicka på länken som visar sig i Google Analytiks statistik kan du även råka ut för olika former av skadlig mjukvara.

Hur upptäcker jag referral spam?

Referral spam är oftast inte svårt att upptäcka. Om du sorterar din referral report efter “bounce rate” i fallande ordning kan du få en snabb överblick över misstänksamma källor. Om källans bounce rate är 100% och antalet sessioner är över 10 kan vi anta att källan är referral spam. Nedan finner ni exempel på källor som är bekfräftade referral spam som bör filtreras och blockeras fortast möjligt.


 

semalt.com ilovevitaly.com prodvigator.ua
semalt.semalt.com ilovevitaly.co resellerclub.com
buttons-for-website.com ilovevitaly.ru savetubevideo.com
blackhatworth.com iloveitaly.ro screentoolkit.com
7makemoneyonline.com priceg.com kambasoft.com
socialseet.ru luxup.ru seoexperimenty.ru
superiends.org myftpupload.com darodar.com
vodkoved.ru websocial.me econom.co
o-o-8-o-o.ru ykecwqlixx.ru edakgfvwql.ru
iskalko.ru slftsdybbg.ru adcash.com
adviceforum.info cityadspix.com lumb.co
hulfingtonpost.com cenokos.ru econom.co
europages.com.ru ranksonic.info 54.186.60.77
gobongo.info lomb.co srecorder.com

Hur stoppar jag referral spam?

Som med e-mail spam går även referral spam att filtrera. Det första steget är att använda sig av Googles egna lösning till problemet. Denna lösning är dock inte optimal då flertalet referral spams tar sig igenom det filtret men det fångar likväl upp ett stort antal oönskade källor. Du hittar guiden här.

Det andra alternativet du har är att manuellt filtrera bort de oönskade källorna så att de inte dyker upp i din statistik och följaktligen inte heller ger missvisande statistik. Google tillhandahåller en guide för att manuellt filtrera referral spam. Förslagsvis kan du manuellt lägga in de ovan nämnda källor som är referral spam.

Om du har fler frågor angående referral spam, hur det påverkar dig och hur detta kan åtgärdas eller vill ha hjälp med att säkerställa att din statistik inte är missvisande och full av spam är du självfallet välkommen att kontakta oss. Vi svara gärna på dina frågor och hjälper dig.

För ytterligare information, kontakta:

Robin Forsberg – Search Consultant/Project manager
robin.forsberg@sesnordic.se
+46(0)73-848 19 55
Twitter

 

Har du frågor? Kontakta oss!