Sökmotoroptimera dina texter för ett bättre resultat – SESGuide

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

När man skriver texter för sin webbplats så finns det vissa saker man bör tänka på för att få ett så bra resultat som möjligt både ur ett besökarperspektiv men även för sökmotorerna. I detta avsnitt av SESGuide går Marika Sjöberg igenom 3 viktiga saker att tänka på när man arbetar med texter på webbplatsen.

 

Whiteboard för SESGuide: Sökmotoroptimera dina texter för ett bättre resultat.

sesguide-seo-text

Video Transkription

Hej och välkommen till SESGuide! Jag heter Marika Sjöberg och idag ska vi tala om text. Jag tänkte gå igenom 3 punkter som jag tycker man bör tänka på när man skriver texter för webben.

Punkt nr 1: Skriv alltid för besökaren. Det är besökarna som är dina kunder, inte sökmotorerna. Det hjälper inte om du har en sida högt placerad i Google om den är helt oläslig eller ointressant för kunderna för då kommer det ändå inte leda till fler försäljningar eller ökade konverteringar. Så försök ha ett intressant och unikt innehåll på dina sidor, det gillar både sökmotorerna och besökarna. Här kan man även tänka på att sammanfatta de viktigaste punkterna högst upp på sidan i en kort sammanfattning eller ingress. På så vis fångar man besökarnas intresse och lockar de att läsa vidare på sidan.

Punkt nr 2: Sökorden. Använd sökorden och skriv vad sidan handlar om. Är det en sida om mössor så skriv mössor på sidan och inte värmande huvudbonader. Här ska man inte heller använda branschtermer eller speciellt språk som man använder inom företaget. Utan skriv för kunderna så att de förstår.

Den tredje och sista punkten är att text ska alltid vara text. Texten ska inte ligga i bilder eller flash. Jag har ett litet exempel här på en bild, en fin julbild, och så ligger det text i bilden här. För besökaren så ser det jättefint ut men om man ser på sökmotorerna, det enda de ser är bildens filnamn och möjligtvis en alt-text. De ser alltså inte texten som ligger i bilden och kan därför inte säga vad sidan handlar om. Så text det ligger alltså som text och sedan får man snygga till det med CSS.

Det var mina 3 råd för idag. Tack och hej!

Har du frågor? Kontakta oss!