Vilka sidor på Din webbplats är indexerade i Google? – SESGuide

Marika Sjöberg - Technical manager/Project manager
rebecca@sesnordic.se

Innan en webbplats kan visas i sökresultatet så måste den först hittas och indexeras av sökmotorn (dess robot, spindel). Det betyder helt enkelt att innehållet på webbplatsen sidor genomsöks för att bestämma vad sidan handlar om och resultatet sparas i ett index som sedan används för att ta fram bra och relevanta sökresultat vid en sökning.

I denna korta film så visar Marika Sjöberg hur enkelt det är att själv ta fram sina indexerade sidor i Google, hur sidorna visas i sökresultatet samt fler tips & råd som man bör tänka på.

 

Video Transkription

Hej och välkommen till SESGuide. Jag heter Marika Sjöberg och idag ska jag visa hur enkelt det är att se vilka sidor på en webbplats som är indexerade i Google och därmed är sökbara samt hur webbplatsen sidor visas i sökresultatet.

Att en sida är indexerad betyder helt enkelt att den finns med i sökmotorns index och därmed kan visas i sökresultatet. Det är viktigt att hålla koll på vilka sidor på webbplatsen som indexeras både för att se så att alla dina viktiga sidor finns med men även för att se så att inte onödiga sidor ligger där och skräpar.

För att få fram alla sidor som indexeras för en webbplats så går man bara till Google. Här i sökrutan skriver man in site följt av ett kolon (:) och sedan URL:en till den sida man vill kolla. Sedan är det bara att gå igenom sökresultatet för att se så att alla sidor som bör ligga där finns med.

När man gör en sådan här site-sökning så ser man även hur sidorna på webbplatsen ser ut i sökresultatet. Här är det bra att kolla om man har en bra rubrik och beskrivning. Man kan kolla om den är för lång eller för kort? Ger den en bra bild av vad sidan handlar om? Lockar den till klick?

Så passa på att göra en site-sökning av din webbplats nu direkt för att se hur just din webbplats ser ut.

Tack för mig och hej då!

Har du frågor? Kontakta oss!